Migrän- Vad är det ?


Angelas berättelse

Mitt namn är Angela och även om mina första migrän började vid 29 års ålder, jag minns att jag fick huvudvärk vid 12 års ålder. På den tiden, berättade min mor, som ledde av migrän att jag inte ska sitta så nära TV: n, och tänkte att jag behövde glasögon.

Hoppa fram till 1977: Jag har en bultande, högersidig huvudvärk, illamående. Jag är i sängen under täcket, och be att smärtan och våldsamma kräkning skulle försvinna. Min läkares diagnosen var sinus huvudvärk. Jag tyckte att läkemedel med koffein och magnecyl hjälpte en stund. Detta pågick i flera år. År 1979 min husläkares diagnosen blev äntligen migrän. ”Migrän – vad är det ”? var min fråga till doktorn. Jag fick ingen direkt förklaring förutom att jag skulle få en remiss till gynekologen och att migrän var inte livshotande . Han trodde att det var menstruations migrän som orsakade migränanfallen. Gynekologen lyssnade med stort intressen när jag beskrev mina migränanfallen men det enda han kunde erbjuda var en gynundersökning !
.
Min familjeläkare behandlade mina migränanfall med Anervan (ergotamin) det fungerade om jag tog den i god tid. Jag vaknade oftast med migränanfall fullt igång som varade två till tre dagar.Besök på akuten flera gånger pga uttorking.Senare fick jag en förebyggande läkemedel som minskade anfallen.

Jag började en två års utbildning och mot slutet på utbildningen frågade jag min lärare om jag skulle informera en arbetsgivare att jag har migrän och läraren svarade nej.På examensdagen var jag liggande hemma.

År 1987 ökade migränanfallen till 8-10 per månad.Blev sjukskriven ofta. Genom åren har jag testat allt för att minska smärtan. Imigran (Sumatriptan) som introducerades på marknaden 1990 hjälpte mig mycket och minskade den rädsla och ångest för nästa migränanfall.

Min berättelse blir mer komplicerat. 1997 när min migrän blev kronisk. Jag har en migränliknande
huvudvärk varje dag som har tagit över mitt liv. På bra dagar är det ett mild tryckande känsla. Andra gånger är det en allmän känsla av en allt hårdare tryckande smärta som strålar runt omkring ögonen.. Smärtan går aldrig bort,om jag inte sover. Så jag sover mycket, lika mycket som min kropp skulle låta mig.

År 2010 rensade jag kroppen av alla receptfria och receptbelagda smärtstillande läkemedel hemma på egen hand det varade i 10 veckor. Ingen förändringen.

Jag har träffat 3 migränspecialister men....
Min önskan är att neurologer får mer gedigna utbildning på migrän området.
Det finns stor brist på migränspecialister i vårt land.


Trots de negativa att ha migrän sjukdomen medför, så det finns många ljuspunkter. Just nu har jag en neurolog som är fast besluten att få mina migränliknande huvudvärk under kontroll. Min kärleksfull make är väldigt stödjande . Han är ofta en bättre domare om min smärta än jag.

Just nu är jag övertygad om att min migrän är här för att stanna. På ytan verkar jag vara mindre drabbade än vad jag egentligen är. Jag leva en mycket begränsad socialliv. Det som ger mig mycket glädje det är att hjälpa andra som har migrän eller annan svår huvudvärk. Det finns en sak som jag skulle vilja: Jag vill att folk ska veta att det finns en person bakom smärtan. Istället för att fråga, "Har du ont idag? Eller ”Hur är din huvudvärk", skulle jag vilja någon att fråga, "Hur mår du? Hur klarar dig just nu?" Då skulle jag veta att de bryr sig.

Kommentarer: (3)

  1. Tack för att du orkade skriva och förmedla lite av dina erfarenheter av migrän, som det fortfarande saknas både bot för och tillräcklig kunskap om.
    Jag har lidit av migrän i 40 år, de senaste 20 åren kronisk daglig migrän med större intensitet i takt med att lågtrycken bildas över Atlanten tills dom kommit in över Sverige. Om dom går långsamt dröjer det också längre, ibland 3 dygn, innan värken avtar. Dessa dagar är man helt utslagen och bara längtar efter regnet eller snön. Många läkare inbillar sig fortfarande att väderkänslig migrän har psykiska orsaker, att man blir ledsen när det är grått och trist ute. Men det är ju oftast då man mår bäst om det inte råkar vara på väg ett ytterligar lågtryck, vilket tyvärr ofta är fallet så då kan jag ha intensiv smärta i en vecka.
    Jag frågade en känd smärtläkare om sambandet mellan migrän och väderomslag men det visste han inget om!
    Jag har en bok som handlar om detta, Vädersjukdomar och luftjoner skriven av läkaren och forskaren Bertil Flöistrup, Stockholm. Han är övertygad om att hjärnan påverkas av de varierande elektriska laddningarna i luften vilket stämmer helt med min egen uppfattning. Det har alltså inget med variationerna i lufttrycket att göra. Denna forskning har tydligen helt fallit i glömska, kanske för att det är för svårt att göra mätningar, kanske för att man inte vill finna lösningen. Det är ju läkemedelsbolagen som styr den mesta forskningen men i deras intresse ligger bara att behandla symtom, att få sälja medicin, inte att ta reda på orsaken till besvären.
    Därför tvingas många att välja mellan att laborera med olika värktabletter tills avgiftning blir nödvändig eller att gå och gömma sig och lida i det tysta när värken känns outhärdlig.
    Att försöka förklar för någon utan egen erfarenhet har jag för länge sen slutat med. När inte ens läkarna försöker förstå det handikapp detta gissel innebär så kan man inte begära att mannen på gatan ska göra det.
    Jag tvingades till förtidspension vid 43 års ålder på grund av detta helvete med åratals rundvandring inom sjukvården utan hjälp.
    Livet går tyvärr inte i repris!
    Kram till Dig och alla andra som kämpar med detta gissel!
  2. Så verkligt och levande du berättat om ditt liv med huvudvärk. Det blir så tydligt att huvudvärk är en kronisk sjukdom genom livet och innebär ett kroniskt lidande. Och hur viktiga ens anhöriga är. Känner så med dig och instämmer så i att jag med önskar att fler frågade Hur mår du? För huvudvärken, den är ju där. Och den kampen finns där alltid. Men hur man mår, det är ju det som är det viktiga. Tack för din berättelse. Den ger värme och mycket medkänsla.
  3. tack fina du för att du delade med dig av din berättelse. Den är så otroligt lik min att det är skrämmande.Jag fick migrän OCH hortons vid 16-års ålder och den finns kvar än idag när jag är 44 år. Hade jag inte min stöttande sambo så hade jag nog inte klarat av detta helvete. jag har som du gått genom samtliga mediciner som finns och allt annat alternativt, slipat bettet, kollat synen, akupunktur, healing, kyla ner huvudet, förebyggande...you name it. Det enda som häver smärtan är på akuten med ett starkt preparat. Nu har EN läkare ifrågasatt att jag fått detta preparat senaste 10 åren och i veckan blev jag vägrad få den sprutan. Så mitt under mitt anfall med hortons och migrän stod han bara och glodde på mej med ett litet leende och sa han VÄGRADE ge mej smärtlindring. Så jag fick åka hem i samma bedrövliga skick som jag kom in för. min sambo kokade av ilska och nu ska jag anmäla detta. Det är vansinnigt smärtsamt att ha dessa sjukdomar. Motoveringen till att han vägrade ge mig medicinen igår var att HAN MINSANN KOLLAT PÅ NÄTET..och det finns INGENSTANS att man får den medicinen vid migrän eller hortons...Fast söker man på det så kommer det massa berättelser upp om just den medicinen. Jag är i chock än nu dagen efter och kan inte åka in för det sa han igår att det var ingen idé för jag kommer ALDRIG mer få den medicinen!
    Så vad gör jag nu?

Senaste livsberättelserna

Det finns mycket som vi inte vet om hur det är att leva med funktionsnedsättning. Både förr och nu.

Senaste livsberättelserna

Plåtkonstruktion

Berätta din historia

Vad vill du berätta om ditt liv? Skriv, teckna eller tala. Skicka gärna med en bild.

Berätta din historia

Anna Wallsten

Så använde jag Livsbild i utbildningen

Anna Wallsten har haft stor nytta av Livsbild i sin etnologutbildning. Berättelserna om personliga, historiska och samhälleliga förändringar är intressanta för forskare på olika områden, skriver hon på Veckans tema.

Så använde jag Livsbild i utbildningen

Är du med i en förening?

Nu kan du berätta om vad föreningslivet betytt för dig. Varför är du med? Vad är roligast? Är något tråkigt? Du kanske inte alls är med i någon förening – varför i så fall?

Är du med i en förening?